Ostronskivling är Svenskodlad och KRAV-godkänd

Allmänt
Idag kom Andy hem med 2 kg Ostronskivling, yammiee
det är min favorit svamp, måste måste måste provas, hacka svampen och förväll dem på ett järn med salt och svartpeppar

Man får ett blad med och jag skriver det rakt av

OSTRONSKIVLING  är svenskodlad och KRAV-godkänd

Ostronskivling är relativt ny som matsvamp i Sverige men är en välkänd delikatess i Syd- och osteropa. I naturen växer den på döda träd och den kan odlas på halm. Hattens form påminner om ostron- därav namnet.

Smaken är mild och aromatisk. Den stekta ostronskivlingen passar utmärkt till olika kött-, vilt-, fågel- och fiskrätter samt i soppor och såser. Gott på pizza i hamburgare eller helt enkelt på en varm macka.

ostronskivlingen har god hållbarhet. Svampen skall förvaras kallt i kylskåp- gärna övertäckt med hushållspapper. Man kan även steka svampen och frysa in.

NYTTIGA FAKTA

* Ostronskviling har bra näringsvärde med viktigta proteiner, mineraler, spårämne och vitaminer

* Ostronskivling är kalorifattig men innehåller mkt nyttiga kostfiber

* Ostronskivling har dokumenterat hälsosamma effekter - sänker kolesterolhalten i blodet och stärker                immunförsvaret.

* Forskare rekommenderar att ostronskivling och andra matsvampar ingår i en välbalaserad, hälsosam kost för att förebygga sjukdomar

GÖR SÅ HÄR

Andvänd hela svampen, både hatt och fot! Hatten grovhackas och foten, som är ngt hårdare, finhackas (ungefär som lök). Stek i smör och /eller olja. Pannan ska vara ganska het så svampen får gyllenbrun färg. Låt den eftersteka på svag värme och häll gärna på lite grädde. Krydda med salt och peppar.

Den stekta svampen är klar att användas som den är.

GRILLSÅS

För att få en kalasgod ostronskivlingsås till grillat kött eller fisk - häll på färdigkryddad créme fraiche på den stekta svampen. Beräkna 200 g svamp och 2 dl créme fraiche till 2 personer






Klart den GODASTE Svampen tycker vi

Ha en trevlig kväll

CARPE DIEM!!!!!!!!!!!

Kommentera inlägget här: